Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
pogońce
Autor Wiadomość
martynina 

Wysłany: 2006-08-30, 21:35   pogońce

Mam do was prośbe, czy ktoś może mi podać jakiekolwiek informacje o pogońcach -mile widziane zdjęcia- ;) nigdzie w internecie nie moge znaleść :/ tak mnie wzięło, żeby coś się dowiedzieć więcej jak byłam we Francji, tam o zmroku sporo ich się wyłaniało. Jedyne co wiem to to, że gonią swoją zdobycz :P

Pawel K. 

Wysłany: 2006-08-30, 22:41   

Pogonce - Lycosidae to bardzo ciekawa grupa pajakow, nie buduja one sieci lownychi poluja aktywnie wypatrujac zdobycz. Charakterystyczna cecha pogoncow jest rozmieszczenie oczu, przypominajace trapez lub prostokat, cialo krepe i zazwyczaj szaro ubarwione i sielnie owlosione z roznymi wzorkami na odwloku. Co do "pogoni za ofiara" to nie do konca prawda, zazwyczaj czatuja one czekaja az posilek pojawi sie w zasiegu ich ataku i wtedy ewentualnie nastepuj krotka pogon i atak. Jeszcze ciekawszy jest aspekt rozmnazania u pogoncow, samiec wedruje w poszukiwaniu samicy i napotykajac ja rozpoczyna swoj godowy "taniec", jest to zestaw roznego rodzaju poz, gestow ruchow odnozami i nogoglaszczkami( u samcow pajakow sa one zakonczone zgrubialymi strukturami sluzacymi jako narzady kopulacyjne)

Tu wlasnie samiec pogonca podczas tanca godowego (Pardosa sp.)

Czasami kilka samcow moze "startowc" do tej samej samicy a juz od niej zalezy ktorego wybierze, kryteria doboru dotycza zazwyczaj efektywnosci tanca godowego swiadczacego o kondycji fizycznej (licza sie najleprze geny) oraz wazna role pewni "owlosienie", im samiec bardziej "bujny" :wink: tym bardziej sie podoba samicy. Samice pajakow z tej rodziny to troskliwe mamy, skladaj jaja do kokonow ktore nosza ze soba przyczepione do konca odwloka ...

Samica pogonca (Pardosa sp.) z kokonem

Po pewnym czasie z kokonu wylegaja sie mlode pajaczki ale jeszcze przez pewien czas przebywaja z samica przyczepione do jej odwloka ...

Samica pogonca z mlodymi

... mam nadzieje ze choc troche zainteresowalem tymi arcyciekawymi pajakami i zachecam do obserwowania :smile:

A jako ciekawostke dodam ze slynna Tarantula (nie mylic z ptasznikiem, to nie to samo) to wlasnie pogoniec, zyje on na suchych terenach poludniowej Europy (Wlochy, Francja, Hiszpania itp.) i dorasta do 3 cm dlugosci i jego zla slawa jest przesadzona, obwiniano go za ugryzienia powdujace dziwne zatrucia, owszem samice z kokonem czy z mlodymi bywaja bardzo agresywne ale jad nie jest grozny dla czlowieka i prawdopodobnie za cale zamieszanie byl odpowiedzialny inny pajak, znacznie mniejszy ale o wiele grozniejszy bo z rodziny Theridiidae, rodzaj Latrodectus sp. a dokladniej mowiac europejskie "Czarne wodowy" takze spotykane w tamtych rejonach. I to tyle na dzisiaj.

martynina 

Wysłany: 2006-08-31, 10:07   

super dziękuje Ci bardzo :] właśnie o takie informacje mi chodziło i zdjęcia też cool ;) jeszcze raz dzięki :)

krotom 
miłośnik PRZYRODY ;)

Wysłany: 2006-08-31, 15:28   

a czy nasze rodzime skakuny (np. skakun arlekinowy) należą do tej samej grupy co pogońce :?: technika łowienia, budowa i zwyczaje by się z grubsza zgadzały :roll:
Tęskno mi Panie[...]

C. K. Norwid

Pawel K. 

Wysłany: 2006-09-01, 03:55   

Owszem skakuny takze sa zaliczane do pajakow aktywnie polujacych i nie budujacych sieci lownych ale pod wzgledem systematycznym to dwie odrebne grupy pajakow, bachawioralne podobienstwa wiaza sie z zblizonym stylem zycia i wyksztalconymi przystosowaniami. Obie grupy pajakow maja dobry wzrok, silne odnoza dzieki ktorym sprawnie poruszaja sie w obrebie sciolki lub nizszej roslinnosci chwytajac ofiary. Dymorfizm plciowy jest bardziej wyrazny u skakunow, efektowniejsze samce (czasami przybieraja niesamowite barwy ciala, kontrasty oraz rzedy szczecin na glowotulowiu itp. sluzace podczas tancow godowych i swiadczace o kondycji fizycznej danego osobnika). A co do pogoncow to bardziej pokrewne sa darownikowate (Pisauridae u nas wystepuje Pisaura mirabilis i Dolemedes 2 gat.) oraz Sparassidae ( u nas jeden gatunek Micrommata virescens, zielony pajaczek, ta rodzina jest szeroko rozpowszechniona w tropikach i naleza do niej najbardziej jadowite i agresywne pajaki swiata!!). :wink:

martynina 

Wysłany: 2006-09-01, 10:23   

jak np. camel spider (nie znam polskiej nazwy :???: )może ktoś z was wiej jak po polsku ten "pajączek" się zwie :smile:

camel-spider.jpg
je jaszczurke!
Plik ściągnięto 15440 raz(y) 12,22 KB

martynina 

Wysłany: 2006-09-01, 10:24   

a tu wyraźniejsze zdjęcie

camel_spider-jpg.jpg
Plik ściągnięto 15439 raz(y) 23,96 KB

Pawel K. 

Wysłany: 2006-09-01, 22:31   

Camel spider to po polsku Solfuga, nie jest pajakiem ale wraz z pajakami nalezy do gromady pajeczakow (tu zalicza sie takze zaleszczotki, kosarze, roztocza, i mniej znane nie spotykane u nas spaweki i inne). Takze ma niesluszna zla slawe ale nie jest grozny (nie jadowity) mimi swoich dosc pokaznych rozmiarow i budzacych respekt szczypiec.

Odpowiedz do tematu