Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Bocian wypadł z gniazda
Autor Wiadomość
nemo 

Wysłany: 2007-05-28, 14:04   Bocian wypadł z gniazda

Jest to mój pierwszy post tutaj i od razu z dość dużym jak dla mnie problem. Otóż jeden z dorosłych bocianów (domyślam się, że to samica) wypadł z gniazda niedaleko mojego domu, niestety tak nieszcześliwie że niedługo po upadku zdechł. W gniezdzie został samiec, siedział już w nim calą niedzielę i jak na razie cały poniedzialek nie odlatując z niego nawet na moment. W związku z tym mam pytanie. Czy bociek będzie tam siedział i pilnował tych jajek aż stanie się z nim to co z pierwszym? Czy też zostawi je chociaż na chwilę, żeby się napić czy coś zjeść? Można mu jakoś pomóc, czy też sam sobie poradzi? Może te pytania wydają sie śmieszne, ale aż smutno tak na niego patrzeć jak siedzi w tym gnieżdzie...

krotom 
miłośnik PRZYRODY ;)

Wysłany: 2007-05-28, 14:59   

wg mnie dojdzie do porzucenia jajek.... jeden ptak nie jest w stanie wysiedzieć i wykarmić młodych
Tęskno mi Panie[...]

C. K. Norwid

Basior 

Wysłany: 2007-05-28, 22:48   

nemo napisał/a:
Czy bociek będzie tam siedział i pilnował tych jajek aż stanie się z nim to co z pierwszym? Czy też zostawi je chociaż na chwilę, żeby się napić czy coś zjeść?
Tak, zostawi w końcu, znam bociana co wytrzymał 3 dni ale nie w takie upały... Szansa na odchowanie młodych w tej sytuacji raczej nikła, gdyby były juz podrosnięte mlode to często jeden ptak wykarmi.
Pomoc jest problematyczna... Taśmociąg z jedzeniem i piciem do gniazda??

Odpowiedz do tematu