|
Pytania dotyczące hodowli bezkręgowców objętych Cities w Pol |
| Autor |
Wiadomość |
Maxtor
|
Wysłany: 2008-02-25, 13:13 Pytania dotyczące hodowli bezkręgowców objętych Cities w Pol
|
|
|
| Witam serdecznie, piszę z ogromną prośbą o wyjaśnienie kilku kwestii dotyczących hodowli bezkręgowców objętych CITIES, a dokładnie pytania dotyczą hodowli ptaszników. Terrarystyka coraz bardziej zaczyna być popularna i coraz więcej osób się tym zajmuje, lecz niestety pojawiają sie problemy, Polskie prawo jest na tyle nie dokładnie, że już nikt nie wie jak to jest. Coraz częściej słyszymy o sprawach karnych które zakładane hodowcą ptaszników. Nie krzywdzimy pająków, zapewniamy im warunki jak najbardziej zbliżone do naturalnych, a jednak zostajemy za to karani. Czytając ustawy z 16 kwietnia 2004 roku o Ochronie Przyrody za wiele się nie dowiadujemy i jedno zaprzecza drugiemu. Dlatego moje pytania kieruje do Was. Jakie potrzebujemy dokumenty żeby wedle prawa móc legalnie hodować Brachypelmy? Jak takie dokumenty zdobyć? Czy powiatowy lekarz weterynarii ma prawo takie dokumenty wystawić? I co jest potrzebne aby moc sie do niego zgłosić o wystawienie takowych. Kolejne pytanie co w przypadku gdy hodowcy posiadają już jakieś Brachypelmy od kilku lat i o prawie nie wiedzieli nic. Czy na takie pająki możemy dostać jeszcze dokumenty o urodzeniu w niewoli? Czy jest możliwe zdobycie takich dokumentów od Powiatowego lekarza weterynarii na urodzone pająki w swojej hodowli, a ich matką jest samica na która nie mamy dokumentów? Aby dostać dokumenty o urodzeniu w własnej hodowli na młode pająki muszę mieć dokumenty na samca i samice? Rozumiem, że pająków objętych CITIES nie wolno sprzedawać ani czerpać korzyści materialnych bez potwierdzenia o urodzeniu w niewoli, ale czy możemy je trzymać bez dokumentów? Proszę o dokładne sprecyzowanie jakie są nam potrzebne dokumenty. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedz. |
|
|
|
 |
GrzegorzBP
|
Wysłany: 2008-02-26, 09:13
|
|
|
| Maxtor napisał/a: | | a dokładnie pytania dotyczą hodowli ptaszników |
taa....
no więc jadą po koleji...
| Maxtor napisał/a: | | Polskie prawo jest na tyle nie dokładnie |
polskie prawo jest bardzo dokładne w tej kwestii i jednoznaczne.
| Maxtor napisał/a: | | Nie krzywdzimy pająków, zapewniamy im warunki jak najbardziej zbliżone do naturalnych, a jednak zostajemy za to karani. |
kwestia krzywdzenia to kwestia ustawy o ochronie zwierząt - tu chodzi o łamanie prawa sensu stricto. Nie jest ważne jak hodujesz, co chodujesz - ważne, że hodujesz - ten sam fakt wystarcza. a czy to jest słoń, koń, czy mrówka i czy śpisz z nią czy nie czy dostaje jedzenie na złotym talerzu i pije wodę z chińskiej porcelany - to nie istotne.
| Maxtor napisał/a: | | Czytając ustawy z 16 kwietnia 2004 roku o Ochronie Przyrody za wiele się nie dowiadujemy i jedno zaprzecza drugiemu |
nic nie zaprzecza - w temacie CITES ustawa jest spójna i jednoznaczna - co innego kwestia umiejętności czytania ustawa jako takich, rzeczywiście jest pisana językiem prawnym, który może wydawać się bełkotliwym ale tak już jest.
| Maxtor napisał/a: | | Jakie potrzebujemy dokumenty żeby wedle prawa móc legalnie hodować Brachypelmy? Jak takie dokumenty zdobyć? |
coż będąc dyżurnym złośliwcem tego forum "pożerającym" tych którzy zadają banalne pytania winienem napisać - google najlepszym Twoim przyjacielem jest. Ale dobra niech Ci będzie - tu masz linki
http://www.mos.gov.pl/cites-ma/ - pod linkami i na stronie winieneś znaleść odpowiedzi na pytania. |
|
|
|
 |
GrzegorzBP
|
Wysłany: 2008-02-26, 09:20
|
|
|
| Maxtor napisał/a: | | Czy powiatowy lekarz weterynarii ma prawo takie dokumenty wystawić? |
nie ma prawa i nie może
| Maxtor napisał/a: | | Kolejne pytanie co w przypadku gdy hodowcy posiadają już jakieś Brachypelmy od kilku lat i o prawie nie wiedzieli nic |
sorki - tu brutalna rzeczywistość - nieznajomość prawa nie zwalnia od odpowiedzialności. Abolicja trwała rok - było o tym głośno w mediach- trąbili na lewo i prawo. I nie sądzę aby w ciągu roku ktoś o tym nie słyszał. Raczej wyszedł z założenia "że jakoś to będzie". I nagle okazało się że są naloty na hodowców, jak piszesz sprawy karne itp - i nagle zrobiło się ciepło...
| Maxtor napisał/a: | | ale czy możemy je trzymać bez dokumentów? |
nie
| Maxtor napisał/a: | | Czy jest możliwe zdobycie takich dokumentów od Powiatowego lekarza weterynarii na urodzone pająki w swojej hodowli, a ich matką jest samica na która nie mamy dokumentów? |
nie
| Maxtor napisał/a: | | Aby dostać dokumenty o urodzeniu w własnej hodowli na młode pająki muszę mieć dokumenty na samca i samice? |
zgadza się
chyba że udowodnisz dzieworództwo
| Maxtor napisał/a: | | Proszę o dokładne sprecyzowanie jakie są nam potrzebne dokumenty. |
masz to na stronie którą Ci podałem. |
|
|
|
 |
Jurek7
|
Wysłany: 2008-02-26, 10:56
|
|
|
Idz na forum terrarystow: www.terrarium.com.pl
Tam jest wszystko szczegolowo o hodowli, CITES i robactwie.
serdecznosci, |
|
|
|
 |
Prem
Nieludzki Doktor

|
Wysłany: 2008-02-26, 11:55
|
|
|
Co do wystawiania dokumentów przez Powiatowego Lekarza Wet.
Wydaje on zaświadczenie że stwierdził urodzenie ziwerząt (np. wymienionych w CITES) w hodowli - \ o ile jest zarejestrowana; bądź w niewoli.
Z upoważnienia Powiatowego wydawałem dziesiątki takich dokumentów i o tym prawo mówi jednoznacznie, że poświadcza on urodzenie w niewoli/hodowli.. Natomiast nie ma prawa rejestrować hodowli zwierząt egzotycznych ponieważ czymś takim zajmują się wydziały ochrony środowiska.
A że z tego co mi wiadomo nikt nie rejestruje hodowli bezkręgowców więc występuje zjawisko błędnego koła.
poprzez wydanie zaświadczenia o urodzeniu w niewoli w pewien sposób następuje ,,legalizacja" przynajmniej co do handlu. Ponieważ zwierzę urodzone w niewoli z zaświadczeniem może być legalnie zbywane (mówimy o potomstwie!!!)
Z tego co wiem dokumenty które wystawiałem miały moc prawną i nawet w sytuacji zgłoszenia domniemania przestępstwa były respektowane a postępowania wyjaśniające nie były wszczynane.
Fakt ale to było ponad rok temu od tego czasu nie wiem co się dzieje w tym zakresie..... |
|
 |
Wujek Kryzys
Dobry Wujek
|
Wysłany: 2008-02-26, 19:12
|
|
|
| Qurczę Maxtor, ja bym już szczotkę zębową pakował i na odsiadkę się sposobił... |
_________________ Wiadomo, Sekcja Entomo... I nie tylko |
|
|
|
 |
Batman

|
Wysłany: 2008-02-27, 01:59
|
|
|
| Maxtor - proponuje zajrzec tu: http://www.salamandra.org.pl/cites/index.php |
_________________ "Kiedy wytniemy ostatnie drzewo i kiedy zabijemy ostatnie zwierzę, to wtedy stwierdzimy, że nie możemy jeść pieniędzy". |
|
|
|
 |
Maxtor
|
Wysłany: 2008-03-01, 11:46
|
|
|
Ja nie mam sie czego bać, nie hoduje Brachypelm |
|