Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Nowy sezon 2008 a zaniedbane gniazda
Autor Wiadomość
aristo 

Wysłany: 2008-02-06, 10:50   Nowy sezon 2008 a zaniedbane gniazda

Witam wszystkich!
Proszę o podpowiedź jak załatwić sprawę uporządkowania gniazda zaniedbanego w ubiegłym sezonie? Pisałam już wcześniej o perypetiach moich boćków i nie chcę już wracać do tamtych przykrych wspomnień. Nowy sezon tuż, tuż a moje gniazdo straszy swoim wyglądem. W zeszłym roku nie gniazdowane. Samiec przylatywał od czasu do czasu na nie, ale chyba w tym roku nie będą tu moje boćki mieszkać. Żal, bo w mojej okolicy wszystkie gniazda są w takim stanie. Nie ma jak naprawić samemu, bo są na słupach energetycznych. ZE nie poczuwa się do tych prac. Zgłosiłam SOŁTYSOWI w mojej wsi, który zobowiązał się zgłosić w Urzędzie Gminy, ale na obietnicach się skończyło. Co robić?! Chciałabym zdążyć z tym problemem przed sezonem!

06.02..2008 34.jpg
Gniazdo dziś (06.02.2008r.) wygląda tak
Plik ściągnięto 8672 raz(y) 23,44 KB

Basior 

Wysłany: 2008-02-06, 11:57   

aristo napisał/a:
Gniazdo dziś (06.02.2008r.) wygląda tak
No nie tak strasznie, jesli to tylko trawa to porządki należą do bociana, szkoda zawracać głowę urzędom...
Ale jeśli na środku gniazda jest pagórek ze starej wyściółki (w co wątpię widząc sterczące do okola gniazda niewykruszone patyki - świadczy to o tym ze jeszcze nie dawno byly tu lęgi), a taki pagórek powstaje własnie po kilku latach nieużywania gniazda, gdy zewnętrzna część się obsypie, to mozna taki pagórek usunąć. Jednak zawsze prace na słupach energetycznych musi wykonywać Zakład Energetyczny i tam należy zwracac się o pomoc, jednak tylko wtedy kiedy jest rzeczywiste uzasadnienie...
W wolnej chwili poszukam fotki takiego gniazda wymagającego usunięcia "pagórka".
I aby Cię pocieszyć, naprawdę taka trawa w gnieździe nie jest dla bocianów problemem, powinny sobie poradzić.

krotom 
miłośnik PRZYRODY ;)

Wysłany: 2008-02-07, 11:42   

jak chcesz się podlizać zakładowi energetycznemu to pokaż im to zdjęcie i powiedz że na słupie jest uszkodzony odgromnik (widać to z lewej strony zdjęcia). I tak chłopaki będą musieli to szybko naprawić a może przy okazji wycyganisz że poprawią konstrukcję gniazda o którą Ci chodzi.

pozdrawiam
Tęskno mi Panie[...]

C. K. Norwid

aristo 

Wysłany: 2008-03-03, 09:18   

krotom napisał/a:
jak chcesz się podlizać zakładowi energetycznemu to pokaż im to zdjęcie i powiedz że na słupie jest uszkodzony odgromnik (widać to z lewej strony zdjęcia). I tak chłopaki będą musieli to szybko naprawić a może przy okazji wycyganisz że poprawią konstrukcję gniazda o którą Ci chodzi.

pozdrawiam

Moim zdaniem nie powinnam się nikomu podlizywać, ZE ma obowiązek to naprawić - zgłosiłam 2 razy! niestety do dnia dzisiejszego (03.03.2008r. g.9.17), po 3 konkretnych wichurach nikogo to nie obchodzi! Zakład Energetyczny ma w d... mój słup a co dopiero gniazdo i jego przyszłych lokatorów. Pozdrawiam

aristo 

Wysłany: 2008-03-03, 14:25   

No, przepraszam, byli dzisiaj ok.11.30(po miesiącu od zgłoszenia, z pretensjami, że duperel, po co to zgłaszać, itd...)! Właśnie pisałam e-mail przypominający do Zakładu Energetycznego ze zdjęciami słupa i gniazda, gdy nagle, bez uprzedzenia wyłączyli prąd (dwa kompy, dmuchawa w kominku, inne urządzenia domowe - to co, że mogą się zepsuć, a nawet spowodować pożar?). Jak wyglądała rozmowa... :neutral: przemilczę.... Ważne, że zrobili o co "ładnie poprosiłam".

03.03.2008 28.jpg
dziś 03.03.2008
Plik ściągnięto 8550 raz(y) 25,73 KB

krotom 
miłośnik PRZYRODY ;)

Wysłany: 2008-03-03, 19:08   

aristo napisał/a:
[...]ZE ma obowiązek to naprawić[...]
w tym co piszesz więcej jest niestety naiwności niż wiedzy co jest obowiązkiem ZE a co nie :!:

aristo napisał/a:
[...]nagle, bez uprzedzenia wyłączyli prąd [...]
to na jakichś patryraków trafiłaś, normalnie to takie sprawy załatwia się w pracach pod napięciem. Prawo Energetyczne mówi że wszelkie prace planowe (a tak było w tym przypadku) jeśli wiążą się z wyłączeniem prądu MUSZĄ BYĆ ZGŁOSZONE W PRZYJĘTY OBYCZAJOWO SPOSÓB (np w gazecie bądź obwieszczenia na słupach) Z WYPRZEDZENIEM 5 DNI :!:

aristo napisał/a:
[...]nagle, bez uprzedzenia wyłączyli prąd (dwa kompy, dmuchawa w kominku, inne urządzenia domowe - to co, że mogą się zepsuć, a nawet spowodować pożar?).[...]
:lol:
Tęskno mi Panie[...]

C. K. Norwid

Odpowiedz do tematu