|
pajęcze zwiastuny wiosny!!! |
| Autor |
Wiadomość |
Pawel K.
|
Wysłany: 2006-04-08, 19:31 pajęcze zwiastuny wiosny!!!
|
|
|
Oto kilka ostatnio zrobionych fotek pajączków w terenie, na razie "ruch w interesie" słaby ale sie rozkręca
skakun - salticus cingulatus .jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 330 raz(y) 160,39 KB |
|
_________________ Południowopodlaskie Koło TP "Bocian"
s-podlasie@bocian.org.pl
www.bocian.org.pl/s-podlasie |
|
|
|
 |
Pawel K.
|
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-04-08, 23:35
|
|
|
| Pawel K. napisał/a: | | kilka ostatnio zrobionych fotek pajączków w terenie |
Paweł, jak tak, to może parę słów więcej o tych pajączkach byś napisał. Co prawda chyba większość osób tu obecnych ma skrzywienie w kierunku ptactwa, ale to ptactwo często zjada Twoich ulubieńców |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
martynina

|
Wysłany: 2006-08-30, 10:03
|
|
|
| Pamiętam jak w trzeciej klasie byłam w zielonej szkole i mieliśmy zajęcia w terenie... nie jestem pewna czy to był TEN pająk, ale cały czas wszystkich atakował. Pamiętam jak skoczył biologowi, który opowiadał nam o bobrach prosto na usta... bleee, a mojemu koledze na okulary. Czy był to właśnie skakun?? bo one podobno skaczą na taką odległość XD |
|
|
|
 |
lord haos
Zbychu

|
Wysłany: 2006-08-30, 10:24
|
|
|
| martynina napisał/a: | | ale cały czas wszystkich atakował. |
Czy pająki kogoś atakują?? Jak ja bym miał kilka cm wzrostu to nie atakował bym kogoś kto ma prawie 100 x więcej. |
_________________ Nic nie przeraża weterynarza! |
|
|
|
 |
martynina

|
Wysłany: 2006-08-30, 11:07
|
|
|
| no to skakał na twarz, niewiem co to było z jego strony... może chciał się przywitać X] |
|
|
|
 |
Batman

|
Wysłany: 2006-08-30, 13:52
|
|
|
| lord haos napisał/a: | | Czy pająki kogoś atakują?? Jak ja bym miał kilka cm wzrostu to nie atakował bym kogoś kto ma prawie 100 x więcej. |
Czasem w klimacie subtropikalnym zdarza sie ze pajak upoluje swojego wroga - nietoperza. Nie jest to zjawisko powszechne ale zdarza sie - pajecze nici sa b. wytrzymale i lepkie, a pajaki potrafia owinac nicmi praktycznie wszystko co tylko zatzryma sie w sieci, tworzac wokol nieszczesnika kokon skutecznie unieruchamiajacy, po cvzym wstrzykuje w cialo ofiary enzymy trawienne, ktore tylko przyspieszaja smierc i zatrzymuja processy rozkladu ofiary. |
_________________ "Kiedy wytniemy ostatnie drzewo i kiedy zabijemy ostatnie zwierzę, to wtedy stwierdzimy, że nie możemy jeść pieniędzy". |
|
|
|
 |
Pawel K.
|
Wysłany: 2006-08-30, 18:35
|
|
|
Na takie odleglosci nie skacza ale maja swoj specyficzny sposob podrozowania, jesli to byly male pajaczki mogly po prostu niesione przez wiatr na swoim pajeczynowym spadochronie wpasc na Was i to glownie wina wiatru. Skoki skakunow zas nie przekraczaja kilku centymetrow i nie sa raczej niekontrolowane. Sakakunka dalaczam
Samiec Dendryphantes rudis
 |
_________________ Południowopodlaskie Koło TP "Bocian"
s-podlasie@bocian.org.pl
www.bocian.org.pl/s-podlasie |
|
|
|
 |
martynina

|
Wysłany: 2006-08-30, 21:30
|
|
|
też możliwe, dlatego nie byłam pewna, czy to skakun... słyszałam, że gdyby człowiek umiał skakać na taką odległość jak skakun umiałby przeskoczyć wzdłuż całe boisko do piłki... nieżle |
|
|
|
 |
booshmenik [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-03-11, 17:32
|
|
|
| 7.03 - pierwszy pajak tej wiosny - nieokreśliłem gatunku ale rodzinę: pogońcowate |
|
|
|
 |
P@tryk
|
Wysłany: 2007-03-13, 15:21
|
|
|
Czy ktoś może mi powiedzieć co to jest za gatunek pająka,który żyje na łące i jest cały szro-czrny??
PS.Dodam tylko że jest straszliwie szybki |
|
|
|
 |
booshmenik [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-03-13, 18:55
|
|
|
| czy jest niewielki (ok 1cm)... z tym ze jest szybki to pewnie jakiś z pogońców |
|
|
|
 |
P@tryk
|
Wysłany: 2007-03-14, 17:03
|
|
|
No tak na oko to gdzieś ok.1,5cm.Choć to zależy od osobnika.Niektóre gdzieś mają i 3cm |
|
|
|
 |
booshmenik [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-03-14, 17:20
|
|
|
| jak 3 cm to mogły by to też być kątniki |
|