|
Kleszcze prosba |
| Autor |
Wiadomość |
Prem
Nieludzki Doktor

|
Wysłany: 2006-08-11, 14:23 Kleszcze prosba
|
|
|
Witam!
Zwracam sie z goraca prosba do wszystkich kolezanek i kolegow o pomoc w moich prywatnych badaniach na temat fauny pasozytniczej. Przedmiotem moich zainteresowan sa kleszcze, wszy, wszloly, pchly, pasozytnicze muchowki. Wiem ze czesto macie do czynienia z tymi wspanialymi zwierzatkami Gdyby Wam nie sprawialo problemu i przy kontakcie wepchnelibyscie zwierzatko do fiolki ze spirytusem, denatruratem oznaczajac chociazby rejon odlowu, a nastepnie wepcheli do koperty i wyslali bylbym wdzieczny niezmiernie. Bardzo ciekawer sa pasozyty sciagane ze zwierzat, zywych w trakcie obserwacji i odlowow ( chociazby w czasie obserwacji ptakow), czy gryzoni. Dla chetnych sluze dokladnymi danymi, chetnie wysle tez koperte ze znaczkiem - zwrotna i fiolki z etanolem
pozdrawiam i z gory dziekuje
Przemek
moj mail na dole |
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-08-11, 14:51
|
|
|
| Prem napisał/a: | | Przedmiotem moich zainteresowan sa kleszcze, wszy, wszloly, pchly, pasozytnicze muchowki. |
A fe, takie brzydactwo to ja od razu klap i niewiele zostaje. A tak na poważnie. Wiele tego typu badziwia jest na bocianach, które do nas trafiają - to są chyba jakieś wszoły. Myślę, że gdybyś nawiązał kontakt z kimś, kto pracuje w Azylu dla ptaków, to wtedy materiału miałbyś mnóstwo.
Mnie się czepieją komary (tych nie badasz), muchy jelenie (to chyba zwyczajowa nazwa), muchy z zielonymi oczami i paskowanymi skrzydełkami - szczególnie liczne nad Bugiem, i pospolicie nazywane gryzące muchówki, u nas nazywane muchami końskimi, ale nie wiem czy to właściwa nazwa.
W ogóle to chetnie bysmy poznali te najbardziej rozpowszechnione gatunki gryzące, wtedy i zainteresowani by się znaleźli. Może jakieś foty byś zarzucił, krótkie opisy..
Ja jestem laikiem w tym temacie. Znam te owady głównie z widzenia, a nie wiem jak sie nazywają i to mnie często wkurza! |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
Marcin
|
Wysłany: 2006-08-11, 15:20
|
|
|
Mnie tam nie wkurza jak nie wiem jak się nazywają - wkurza mnie jak gryzą |
|
|
|
 |
Prem
Nieludzki Doktor

|
Wysłany: 2006-08-11, 19:00
|
|
|
jasne ze powklejam fotki nie wiem czy moga byc z internetu chociaz mam troche wlasnych z tymi bocianami to nie wiem jak nawiazac kontakt i kogo prosic .....w sumie tez chyba Was poprosze o pomoc
pozdrawiam |
|
 |
Wujek Kryzys
Dobry Wujek
|
Wysłany: 2006-08-14, 16:03
|
|
|
A cp cię Premie rajcuje najbardziej, z tego całego towarzystwa? Ja jestem zawodowym parazytologiem, ale zajmuje się zdecydowanie tymi wewnętrznymi. Troche kleszcze też zbieram dla kolegów z pracy. A pchły, wszy, pluskwy to jakos by sie dało załatwić przez rozpuszczenie "wici" w śród braci studenckiej. Zapraszam na priva chetnie współprace podejmę.
Z parazytologicznym pozdrowieniem
PG |
_________________ Wiadomo, Sekcja Entomo... I nie tylko |
|
|
|
 |
Prem
Nieludzki Doktor

|
Wysłany: 2006-08-16, 09:22
|
|
|
Ok Pawle wlasnie napisalem na pw, gdyby nie doszlo wysle dodatkowo na maila
pozdr |
|
 |
Batman

|
Wysłany: 2006-08-17, 16:23
|
|
|
| Prem, a czy te zerujace na nietoperzach tez cie interesuja? |
_________________ "Kiedy wytniemy ostatnie drzewo i kiedy zabijemy ostatnie zwierzę, to wtedy stwierdzimy, że nie możemy jeść pieniędzy". |
|
|
|
 |
Prem
Nieludzki Doktor

|
Wysłany: 2006-08-18, 10:02
|
|
|
jeeeju JASNE!!!!
DZIEKUJE Z GORY! |
|
 |
Batman

|
Wysłany: 2006-08-28, 15:53
|
|
|
To w co to Ci zbierac? I jak z oznaczaniem?
Szykujemy sie na odlowy nietoperzy we wrzesniu wiec daj mi znac ja chcesz pasozyty nietoperzy, bedziemy zbierac. |
_________________ "Kiedy wytniemy ostatnie drzewo i kiedy zabijemy ostatnie zwierzę, to wtedy stwierdzimy, że nie możemy jeść pieniędzy". |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2006-08-28, 17:32
|
|
|
Wlasnie - jak u ciebie z oznaczaniem... Pluskwy sie z nietoeprzy trafiaja, mrokawek masa... Ale... czy dasz rade z oznaczaniem ?? |
_________________ Warszawski Oddział TP "Bocian" |
|
|
|
 |
Wujek Kryzys
Dobry Wujek
|
Wysłany: 2007-04-21, 19:13
|
|
|
| No to dzis na Tarchominie i sąsiedniej gminie Jabłonna ok. 100 sztuk kleszcza z gatunku Dermacentor reticulatus i 3 ex Ixodes ricinus. Dermacentor przenosi babeszjozę (psią malarię - chorobę pasożytniczą, poważną, często dla piesków śmiertelną). Ixodes dla psów niegroźny, ale ludziom sprzedaje odkleszczowe wirusowe zapalenie mózgu i boreliozę. Chyba wolałbym mieć boreliozę. A wy?! |
|
|
|
 |
Basior
|
Wysłany: 2007-04-21, 20:00
|
|
|
| Wujek Kryzys napisał/a: | | 100 sztuk kleszcza z gatunku Dermacentor reticulatus i 3 ex Ixodes ricinus. | prowadziłes specjalne odłowy czy z siebie zebrałeś |
_________________ www.ussuri.pl |
|
|
|
 |
Wujek Kryzys
Dobry Wujek
|
Wysłany: 2007-04-21, 20:29
|
|
|
| Z siebie jakieś 5ex Dermacentora - reszta znaleziona w chabaziach dzięki wieloletniej wprawie w wypatrywaniu kleszczy. Teraz najlepsza na nie pora w całym roku. |
|
|
|
 |
Beata
Gorzów n/Wartą

|
Wysłany: 2007-04-21, 21:08
|
|
|
| Wujek Kryzys napisał/a: | ale ludziom sprzedaje odkleszczowe wirusowe zapalenie mózgu i boreliozę. Chyba wolałbym mieć boreliozę. A wy?!
_________________ |
ani jedno, ani drugie...
z racji wykonywanej pracy miewam okazje rozmawiać z ludźmi (wywiady epidemiologiczne), którzy niestety mają boreliozę. Kiepska sprawa, szczególnie, że z reguły zbyt poźno diagnozowana i źle leczona. |
_________________ PTASIE POGOTOWIE POMOC |
|
|
|
 |
forestman
Zgórmysyn

|
Wysłany: 2007-04-23, 14:25
|
|
|
| na szczescie ja leczony byłem szybko i właściwie na borelioze a na zapalenie opon mozgowych szczepiony. |
|
 |
|
|