Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kleszcze prosba
Autor Wiadomość
Prem 
Nieludzki Doktor

Wysłany: 2006-08-11, 14:23   Kleszcze prosba

Witam!
Zwracam sie z goraca prosba do wszystkich kolezanek i kolegow o pomoc w moich prywatnych badaniach na temat fauny pasozytniczej. Przedmiotem moich zainteresowan sa kleszcze, wszy, wszloly, pchly, pasozytnicze muchowki. Wiem ze czesto macie do czynienia z tymi wspanialymi zwierzatkami :green: Gdyby Wam nie sprawialo problemu i przy kontakcie wepchnelibyscie zwierzatko do fiolki ze spirytusem, denatruratem oznaczajac chociazby rejon odlowu, a nastepnie wepcheli do koperty i wyslali bylbym wdzieczny niezmiernie. Bardzo ciekawer sa pasozyty sciagane ze zwierzat, zywych w trakcie obserwacji i odlowow ( chociazby w czasie obserwacji ptakow), czy gryzoni. Dla chetnych sluze dokladnymi danymi, chetnie wysle tez koperte ze znaczkiem - zwrotna i fiolki z etanolem
pozdrawiam i z gory dziekuje
Przemek
moj mail na dole

Mirek 

Wysłany: 2006-08-11, 14:51   

Prem napisał/a:
Przedmiotem moich zainteresowan sa kleszcze, wszy, wszloly, pchly, pasozytnicze muchowki.

A fe, takie brzydactwo to ja od razu klap i niewiele zostaje. A tak na poważnie. Wiele tego typu badziwia :wink: jest na bocianach, które do nas trafiają - to są chyba jakieś wszoły. Myślę, że gdybyś nawiązał kontakt z kimś, kto pracuje w Azylu dla ptaków, to wtedy materiału miałbyś mnóstwo.
Mnie się czepieją komary (tych nie badasz), muchy jelenie (to chyba zwyczajowa nazwa), muchy z zielonymi oczami i paskowanymi skrzydełkami - szczególnie liczne nad Bugiem, i pospolicie nazywane gryzące muchówki, u nas nazywane muchami końskimi, ale nie wiem czy to właściwa nazwa.
W ogóle to chetnie bysmy poznali te najbardziej rozpowszechnione gatunki gryzące, wtedy i zainteresowani by się znaleźli. Może jakieś foty byś zarzucił, krótkie opisy..
Ja jestem laikiem w tym temacie. Znam te owady głównie z widzenia, a nie wiem jak sie nazywają i to mnie często wkurza!

Marcin 

Wysłany: 2006-08-11, 15:20   

Mnie tam nie wkurza jak nie wiem jak się nazywają - wkurza mnie jak gryzą :evil:

Prem 
Nieludzki Doktor

Wysłany: 2006-08-11, 19:00   

jasne ze powklejam fotki nie wiem czy moga byc z internetu chociaz mam troche wlasnych :) z tymi bocianami to nie wiem jak nawiazac kontakt i kogo prosic .....w sumie tez chyba Was poprosze o pomoc :green:
pozdrawiam

Wujek Kryzys 
Dobry Wujek

Wysłany: 2006-08-14, 16:03   

A cp cię Premie rajcuje najbardziej, z tego całego towarzystwa? Ja jestem zawodowym parazytologiem, ale zajmuje się zdecydowanie tymi wewnętrznymi. Troche kleszcze też zbieram dla kolegów z pracy. A pchły, wszy, pluskwy to jakos by sie dało załatwić przez rozpuszczenie "wici" w śród braci studenckiej. Zapraszam na priva chetnie współprace podejmę.
Z parazytologicznym pozdrowieniem
PG

Prem 
Nieludzki Doktor

Wysłany: 2006-08-16, 09:22   

Ok Pawle wlasnie napisalem na pw, gdyby nie doszlo wysle dodatkowo na maila
pozdr

Batman 

Wysłany: 2006-08-17, 16:23   

Prem, a czy te zerujace na nietoperzach tez cie interesuja?

Prem 
Nieludzki Doktor

Wysłany: 2006-08-18, 10:02   

jeeeju JASNE!!!!
DZIEKUJE Z GORY!

Batman 

Wysłany: 2006-08-28, 15:53   

To w co to Ci zbierac? I jak z oznaczaniem?
Szykujemy sie na odlowy nietoperzy we wrzesniu wiec daj mi znac ja chcesz pasozyty nietoperzy, bedziemy zbierac.

Marfu 

Wysłany: 2006-08-28, 17:32   

Wlasnie - jak u ciebie z oznaczaniem... Pluskwy sie z nietoeprzy trafiaja, mrokawek masa... Ale... czy dasz rade z oznaczaniem ?? :-)

Wujek Kryzys 
Dobry Wujek

Wysłany: 2007-04-21, 19:13   

No to dzis na Tarchominie i sąsiedniej gminie Jabłonna ok. 100 sztuk kleszcza z gatunku Dermacentor reticulatus i 3 ex Ixodes ricinus. Dermacentor przenosi babeszjozę (psią malarię - chorobę pasożytniczą, poważną, często dla piesków śmiertelną). Ixodes dla psów niegroźny, ale ludziom sprzedaje odkleszczowe wirusowe zapalenie mózgu i boreliozę. Chyba wolałbym mieć boreliozę. A wy?!

Basior 

Wysłany: 2007-04-21, 20:00   

Wujek Kryzys napisał/a:
100 sztuk kleszcza z gatunku Dermacentor reticulatus i 3 ex Ixodes ricinus.
prowadziłes specjalne odłowy czy z siebie zebrałeś :?: :roll:

Wujek Kryzys 
Dobry Wujek

Wysłany: 2007-04-21, 20:29   

Z siebie jakieś 5ex Dermacentora - reszta znaleziona w chabaziach dzięki wieloletniej wprawie w wypatrywaniu kleszczy. Teraz najlepsza na nie pora w całym roku.

Beata 
Gorzów n/Wartą

Wysłany: 2007-04-21, 21:08   

Wujek Kryzys napisał/a:
ale ludziom sprzedaje odkleszczowe wirusowe zapalenie mózgu i boreliozę. Chyba wolałbym mieć boreliozę. A wy?!

ani jedno, ani drugie...
z racji wykonywanej pracy miewam okazje rozmawiać z ludźmi (wywiady epidemiologiczne), którzy niestety mają boreliozę. Kiepska sprawa, szczególnie, że z reguły zbyt poźno diagnozowana i źle leczona.

forestman 
Zgórmysyn

Wysłany: 2007-04-23, 14:25   

na szczescie ja leczony byłem szybko i właściwie na borelioze a na zapalenie opon mozgowych szczepiony.

Odpowiedz do tematu