Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kleszcze prosba
Autor Wiadomość
Namor 

Wysłany: 2007-04-23, 20:40   

Wujek Kryzys napisał/a:
No to dzis na Tarchominie i sąsiedniej gminie Jabłonna ok. 100 sztuk kleszcza
No ja nie liczyłem, ale w sobotę w Puszczy Kampinoskiej kilkadziesiąt - na szczęście tych dużych, które łatwo zauważyć.

kania ruda 

Wysłany: 2007-04-25, 15:41   

Wujek Kryzys napisał/a:
Teraz najlepsza na nie pora w całym roku.

oj, to boje sie... na majowke w bory tucholskie jade
bede uwazac :)

camelmk 

Wysłany: 2007-09-12, 15:29   

borelioza jest masakra ... mam nadzieje ze swoją wyleczyłem w miare wcześnie, ale już miesieczne siedzenie na antybiotyku daje popalic nie mówiąc o innych efektach typy rozwalajacy ból we wszystkich stawach i strzelanie w stawach jam na poligonie :) .

Mirek 

Wysłany: 2007-09-14, 18:04   

camelmk napisał/a:
borelioza jest masakra ...

Wszyscy moi Koledzy ornitolodzy, którzy pracują w terenie w Puszczy Białowiskiej przechodzili już kurację, ale nadal biegają po terenie. :???:

Anusia 

Wysłany: 2008-01-06, 13:21   

raczej po sezonie na kleszcze ale chcialabym dodać kilka słów o osławionej boreliozie...borelioza jako taka to choroba zakazna... której nosicielami są miedzy innymi kleszcze z rodzaju Ixodes. naprawde wywoływana jest przez bakterie(krętaki).. a więc to nie wina kleszczy. Zakarzenia są ogólnie normalną sprawą po ukąszeniu.. zawsze powstaje zaczerwienienie... pozniej ropień... i chorubsko stawów gotowe... w obecnych czasach ludzie odrazu kojarzą chorobę z ukonszeniem... kleszcz->ropień->borelioza... a tak naprawde to dopiero po wojnie odkryto ten zwiazek... wcześniej bardzo wiele zgonów mozna zaliczyc na konto krętaków... a to świnie te bakterie... :twisted:

variicornis 
Przyjaciel Żubra

Wysłany: 2008-01-06, 13:42   

Anusia napisał/a:
a to świnie te bakterie...

Nie ma jak błysnąć na Dzień Dobry, hehe

Prem 
Nieludzki Doktor

Wysłany: 2008-01-07, 13:07   

Anusia napisał/a:
raczej po sezonie na kleszcze ale chcialabym dodać kilka słów o osławionej boreliozie...borelioza jako taka to choroba zakazna... której nosicielami są miedzy innymi kleszcze z rodzaju Ixodes. naprawde wywoływana jest przez bakterie(krętaki).. a więc to nie wina kleszczy. Zakarzenia są ogólnie normalną sprawą po ukąszeniu.. zawsze powstaje zaczerwienienie... pozniej ropień... i chorubsko stawów gotowe... w obecnych czasach ludzie odrazu kojarzą chorobę z ukonszeniem... kleszcz->ropień->borelioza... a tak naprawde to dopiero po wojnie odkryto ten zwiazek... wcześniej bardzo wiele zgonów mozna zaliczyc na konto krętaków... a to świnie te bakterie... :twisted:

No Anusia bravo, ale na piątkę zarówno z biologii jak i ortografii nie zasłużyłas.
Owszem bakterie tylko nie krętaki a krętki, co do symptomatologii to tak zamotałaś, że szkoda pisać, skąd połączyłaś ropnie jako zakażenie w miejscu żerowania na skórze kleszcza z boreliozą tego nie wiem.
Ale za to podoba mi się określenie, że dopiero po wojnie zorientowano się że że wiele zgonów to wina osławionych ,,krętaków". Nie banalnych zapaleń płuc, banalnej gruźlicy nie mówiąc o takich drobnostkach jak tyfus plamisty, wścieklizna etc. W czasie wojny (zapewne przyznasz mi rację) wiele zgonów można by zaliczyć jednak na konto żołnierzy niemieckich no i sowieckich, oni to jak myślę zajmują pierwsze miejsca na podium. Zaraz po nich zapewne te krętaki :green:

Wujek Kryzys 
Dobry Wujek

Wysłany: 2008-01-08, 22:18   

Krętak czyli Gyrinus. Podobno też potrafi z tafli wody się zerwać i w kolano się wpić :wink: . A tak w ogóle Przemku to:
- kiedy się zgłosisz po 200 kg roztoczy? Ciągle czekają u mnie w robocie
- Dlaczego na forum entomo masz takiego fajnego awatara, a tu jakieś starocie :roll: ?
Pozdrawy!
PG

Prem 
Nieludzki Doktor

Wysłany: 2008-01-10, 12:57   

Hej byłem ostatnio w Wawie, ale przechwycil mnie Mateusz i powedrowalismy na SGGW ale do Adasia B. na lesnictwo :)
bylem 1 dzien i to pociagiem, wiec 2100 kg bym i tak nie zabral :0
ale zapowiadam sie za niedlugo
a co do avatarka nie wiem czy mozna tutaj takie zamieszczac wole nie szalec bo mnie jeszcze zbanuja :)

Wujek Kryzys 
Dobry Wujek

Wysłany: 2008-01-11, 18:46   

Prem napisał/a:
byłem ostatnio w Wawie, ale przechwycil mnie Mateusz

Ach ten Mateusz....
A jakbyś się wybierał to daj znać, bo tu przejście do balkonu nam te preparaty blokują i chetnie się pozbędziemy ich!
PG
:smile:

Hors 

Wysłany: 2008-06-27, 11:40   

Witam, jeżeli interesują Pana jeszcze kleszcze mam ich kilkanaście może więcej.Odłowione wiosną ze 3 lata temu, musiałbym sprawdzić dokładną datę w notatkach. Odłowione zostały w dolinie Narwi okol. Uhowa woj.podlaskie.W miejscu gdzie zostały schwytane te kleszcze, zimą i wiosną licznie występują sarny i łosie, dlatego i kleszczy jest sporo. Jeżeli potrzebuje Pan jeszcze takiego materiału do badań,proszę o kontakt.

Hors 

Wysłany: 2008-07-11, 09:33   

Kleszcze-oznaczone przez "Nieludzkiego Doktora" :green: jako: Dermacentor reticulatus i Ixodes ricinus-samiec i ta większa pomarańczowa samica

martynina 

Wysłany: 2008-07-13, 20:18   

ee mamy dwa kleszcze... z psa ;p które są ze wsi Borucino z dnia 12.VII.08 r . Jeśli nadal jesteś zainteresowany.... to pisz na maila ;) sally@autograf.pl
pozdrawiam

Odpowiedz do tematu