|
Kleszcze prosba |
| Autor |
Wiadomość |
Namor

|
Wysłany: 2007-04-23, 20:40
|
|
|
| Wujek Kryzys napisał/a: | | No to dzis na Tarchominie i sąsiedniej gminie Jabłonna ok. 100 sztuk kleszcza | No ja nie liczyłem, ale w sobotę w Puszczy Kampinoskiej kilkadziesiąt - na szczęście tych dużych, które łatwo zauważyć. |
|
|
|
 |
kania ruda

|
Wysłany: 2007-04-25, 15:41
|
|
|
| Wujek Kryzys napisał/a: | | Teraz najlepsza na nie pora w całym roku. |
oj, to boje sie... na majowke w bory tucholskie jade
bede uwazac |
|
|
|
 |
camelmk

|
Wysłany: 2007-09-12, 15:29
|
|
|
borelioza jest masakra ... mam nadzieje ze swoją wyleczyłem w miare wcześnie, ale już miesieczne siedzenie na antybiotyku daje popalic nie mówiąc o innych efektach typy rozwalajacy ból we wszystkich stawach i strzelanie w stawach jam na poligonie . |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2007-09-14, 18:04
|
|
|
| camelmk napisał/a: | | borelioza jest masakra ... |
Wszyscy moi Koledzy ornitolodzy, którzy pracują w terenie w Puszczy Białowiskiej przechodzili już kurację, ale nadal biegają po terenie. |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
Anusia
|
Wysłany: 2008-01-06, 13:21
|
|
|
raczej po sezonie na kleszcze ale chcialabym dodać kilka słów o osławionej boreliozie...borelioza jako taka to choroba zakazna... której nosicielami są miedzy innymi kleszcze z rodzaju Ixodes. naprawde wywoływana jest przez bakterie(krętaki).. a więc to nie wina kleszczy. Zakarzenia są ogólnie normalną sprawą po ukąszeniu.. zawsze powstaje zaczerwienienie... pozniej ropień... i chorubsko stawów gotowe... w obecnych czasach ludzie odrazu kojarzą chorobę z ukonszeniem... kleszcz->ropień->borelioza... a tak naprawde to dopiero po wojnie odkryto ten zwiazek... wcześniej bardzo wiele zgonów mozna zaliczyc na konto krętaków... a to świnie te bakterie... |
|
|
|
 |
variicornis
Przyjaciel Żubra

|
|
|
|
 |
Prem
Nieludzki Doktor

|
Wysłany: 2008-01-07, 13:07
|
|
|
| Anusia napisał/a: | raczej po sezonie na kleszcze ale chcialabym dodać kilka słów o osławionej boreliozie...borelioza jako taka to choroba zakazna... której nosicielami są miedzy innymi kleszcze z rodzaju Ixodes. naprawde wywoływana jest przez bakterie(krętaki).. a więc to nie wina kleszczy. Zakarzenia są ogólnie normalną sprawą po ukąszeniu.. zawsze powstaje zaczerwienienie... pozniej ropień... i chorubsko stawów gotowe... w obecnych czasach ludzie odrazu kojarzą chorobę z ukonszeniem... kleszcz->ropień->borelioza... a tak naprawde to dopiero po wojnie odkryto ten zwiazek... wcześniej bardzo wiele zgonów mozna zaliczyc na konto krętaków... a to świnie te bakterie... |
No Anusia bravo, ale na piątkę zarówno z biologii jak i ortografii nie zasłużyłas.
Owszem bakterie tylko nie krętaki a krętki, co do symptomatologii to tak zamotałaś, że szkoda pisać, skąd połączyłaś ropnie jako zakażenie w miejscu żerowania na skórze kleszcza z boreliozą tego nie wiem.
Ale za to podoba mi się określenie, że dopiero po wojnie zorientowano się że że wiele zgonów to wina osławionych ,,krętaków". Nie banalnych zapaleń płuc, banalnej gruźlicy nie mówiąc o takich drobnostkach jak tyfus plamisty, wścieklizna etc. W czasie wojny (zapewne przyznasz mi rację) wiele zgonów można by zaliczyć jednak na konto żołnierzy niemieckich no i sowieckich, oni to jak myślę zajmują pierwsze miejsca na podium. Zaraz po nich zapewne te krętaki |
|
 |
Wujek Kryzys
Dobry Wujek
|
Wysłany: 2008-01-08, 22:18
|
|
|
Krętak czyli Gyrinus. Podobno też potrafi z tafli wody się zerwać i w kolano się wpić . A tak w ogóle Przemku to:
- kiedy się zgłosisz po 200 kg roztoczy? Ciągle czekają u mnie w robocie
- Dlaczego na forum entomo masz takiego fajnego awatara, a tu jakieś starocie ?
Pozdrawy!
PG |
_________________ Wiadomo, Sekcja Entomo... I nie tylko |
|
|
|
 |
Prem
Nieludzki Doktor

|
Wysłany: 2008-01-10, 12:57
|
|
|
Hej byłem ostatnio w Wawie, ale przechwycil mnie Mateusz i powedrowalismy na SGGW ale do Adasia B. na lesnictwo
bylem 1 dzien i to pociagiem, wiec 2100 kg bym i tak nie zabral :0
ale zapowiadam sie za niedlugo
a co do avatarka nie wiem czy mozna tutaj takie zamieszczac wole nie szalec bo mnie jeszcze zbanuja |
|
 |
Wujek Kryzys
Dobry Wujek
|
Wysłany: 2008-01-11, 18:46
|
|
|
| Prem napisał/a: | | byłem ostatnio w Wawie, ale przechwycil mnie Mateusz |
Ach ten Mateusz....
A jakbyś się wybierał to daj znać, bo tu przejście do balkonu nam te preparaty blokują i chetnie się pozbędziemy ich!
PG
|
_________________ Wiadomo, Sekcja Entomo... I nie tylko |
|
|
|
 |
Hors

|
Wysłany: 2008-06-27, 11:40
|
|
|
| Witam, jeżeli interesują Pana jeszcze kleszcze mam ich kilkanaście może więcej.Odłowione wiosną ze 3 lata temu, musiałbym sprawdzić dokładną datę w notatkach. Odłowione zostały w dolinie Narwi okol. Uhowa woj.podlaskie.W miejscu gdzie zostały schwytane te kleszcze, zimą i wiosną licznie występują sarny i łosie, dlatego i kleszczy jest sporo. Jeżeli potrzebuje Pan jeszcze takiego materiału do badań,proszę o kontakt. |
|
|
|
 |
Hors

|
Wysłany: 2008-07-11, 09:33
|
|
|
Kleszcze-oznaczone przez "Nieludzkiego Doktora" jako: Dermacentor reticulatus i Ixodes ricinus-samiec i ta większa pomarańczowa samica
 |
|
|
|
 |
martynina

|
Wysłany: 2008-07-13, 20:18
|
|
|
ee mamy dwa kleszcze... z psa ;p które są ze wsi Borucino z dnia 12.VII.08 r . Jeśli nadal jesteś zainteresowany.... to pisz na maila sally@autograf.pl
pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|